Aantasting door schimmels is in Nederland de belangrijkste bedreiging van hout. Schimmels en een hoog vochtgehalte doen houtrot ontstaan. Als vuistregel geldt dat hout gaat rotten als het vochtgehalte ervan ten minste 21 gewichtsprocent bedraagt en de temperatuur lager is dan 20 graden Celsius. Bij aantasting door schimmels wordt onderscheid gemaakt tussen aantasting van het houtoppervlak en aantasting van de celwanden door bruine of witte rot. De schimmelbestandheid van hout hangt af van het type houtsoort. Wel is het kernhout van alle houtsoorten beter bestand tegen schimmels dan het spinthout.
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan hoe het vocht in het houtwerk terechtkomt. De voornaamste redenen zijn een beschadiging van het raamkozijn, constructiefout tijdens het plaatsen van de ramen. Gebrekkig onderhoud door deze niet op tijd te schilderen. Wanneer er sprake is van houtrot dient u direct actie te ondernemen voordat het hout verder aangetast wordt. Het is in prima te herstellen indien het om kleine gedeelten van het raam gaat. Helaas kunt u houtrot niet herstellen door het aangetaste hout weg te halen en opnieuw te verven. Heeft u houtrot dan zult u zo snel mogelijk tot een reparatie over moeten gaan. Wanneer u dit nalaat moet er waarschijnlijk een groot gedeelte van het raamkozijn vervangen worden en dit is er prijzig.
Top-10 van oorzaken van houtrot schades:
- Openstaande verbindingen
- Te strak geplaatste afwateringsprofielen
- Onvoldoende belucht geplaatste beglazing
- Onvoldoende omtrekspeling draaidelen
- Onvoldoende beluchte gevelvullingen
- Te strak geplaatste loodslabben
- Verfschades aan binnenzijde
- Te strak geplaatste raamdorpelstenen
- Te hoog straatwerk
- Aanwezigheid van koudebruggen
In 9 stappen houtrot repareren
Om het houtrot zo snel mogelijk zelf te kunnen herstellen hebben we een stappenplan opgezet. Denkt u dat deze reparatie te ingewikkeld is en schakelt u liever een vakman om uw houtrot te repareren dan kunt u via onze service op zoek naar een schilder uit uw streek. Vul het offerteformulier in en laat meerdere schilders voor u een offerte opstellen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en gratis.
Stap 1: Vocht meten
Professionele schilder’s hebben steeds vaker een vochmeter, waarmee ze precies de vochtigheid van het hout kunnen meten.
Stap 2: Houtrot opsporen
Indien u geen beschikking heeft over een vochtmeter, kunt u de houtrot opsporen door mate van een priem in het hout te steken en zo de houtrot te vinden.
Stap 3: Houtrot uitkrabben
Met een verfkrabber dient u de verflaag weg te schrapen en de houtrot weg te krabben, doe dit tot 5cm in het gezonde hout.
Stap 4: Hout uitfrezen/beitel
Indien u de houtrot niet genoeg weghaalt zal de houtrot onder de reparatieplek doorgaan. Tracht met een frase of beitel alles weg te halen.
Stap 5: Controleren
Controleer goed of de houtrot weg is gefreesd en/of gebeiteld, houtrot kan erg diep naar binnen toe slaan.
Stap 6: Houtrotstopper
Voordat u de reparatieplek gaat vullen dient u de reparatieplek in te smeren met een houtrotstopper, zodat u reparatieplek goed geïmpregneerd is.
Stap 7: Reparatieplek opvullen met houtrotvuller
Nadat u de twee componenten pasta in de juiste mengverhouding hebt gemengd, op bijvoorbeeld een kunststof plaat (hecht niet) gaat u de plek opvullen met houtrotvuller.
Stap 8: Egaliseren
De reparatie plek kunt u na droging met een verfkrabber afkrabben en goed naschuren. Bij te weinig resultaat de reparatie nog een keer doen.
Stap 9: Schilderen
Na reparatie dient u de plek eerste twee keer te te gronden en daarna volgens geldende normen het geheel afschilderen.
Experts in kozijnreparatie
Op het gebied van kozijnreparatie en renovatie hebben de firma’s uit ons netwerk een jarenlange expertise opgebouwd. Door toepassing van goede materialen en de juiste aanpak, het grondig oplossen van oorzaken, kan door aanpassing verdere schade worden voorkomen van houten gevelelementen zoals onderdorpels, deuren, ramen, panelen, boeilijsten en complete raamkozijnen. Vraag vrijblijvend een offerte aan.